Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

26 February 2014

RESEPI : puding buih

Assalamualaikum...

dah lewat mlm baru nk kasi update resepi kat blog... lame x try buat puding buih... rindu sangattt..... tu yg tetibe ptg kelmarin rajinkan diri.. tuan punye badan nk mkn... lg pun mengandung... kalau x mkn kesian plak kt baby.. hehe.. sekarang kandungan dah nk masuk 17minggu (4bulan) alhamdulillah... x sangka hadirah bakal jadi kakak... x sempat nk jarak 2tahun pun.. rezeki Allah nak bagi.. syukur... alhamdulillah... =)

k.. kepada semua peminat puding buih... selamat mencuba....


RESEPI PUDING BUIH

BAHAN-BAHAN (UNTUK PUDING)

-1 paket agar-agar (25g)
-3 cawan air
-6 sudu besar gula
-3 sudu besar sirap
-5 biji telur GRED C (kalau GRED A boleh gunakan 4biji shj)
-1 sudu besar esen vanila

CARA PENYEDIAAN :

1.masak agar-agar bersama dengan 3 cawan air tadi sehingga agar-agar larut sepenuhnya.. then, baru masukkan gula dan sirap.. kacau sebati.. tutup api.
2.putar telur bersama esen vanila sehingga kembang... dalam 3-4minit.
3.masukkan sedikit demi sedikit agar-agar yg telah dimasak tadi kedalam buih telur.putar/ guna senduk utk mengacau buih telur tadi mengikut pusingan jam.
4.apabila sudah sebati dan puding buih suam-suam kuku boleh tuangkan adunan dalam loyang.

*jangan tuang adunan kalau masih panas (kacau je sehingga puding buih sedikit suam) nanti puding buih x menjadi.. pastikan adunan suam baru tuang dlm loyang.




BAHAN-BAHAN (UNTUK KUAH)

-1 tin susu pekat manis
-1/2 tin susu cair
-3 tin air
-4 sudu besar tepung kastard

CARA PENYEDIAAN :

1.masukkan susu pekat manis, susu cair, dan air dalam periuk.. kacau sebati dan masak atas api sederhana sehingga mendidih.
2.selepas dah mendidih.. masukkan tepung kastard yg telah disebatikan dalam bekas lain terlebih dahulu.. baru masukkan dalam periuk..kacau sehingga kuah pekat sedikit dan tutup api.. siap..

7 comments:

  1. Pakai agar agar ape eh..yg tali ke yg serbuk..tak sabar nk cuba, thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg tali dear.. brand kcl.. wc =)

      Delete
    2. Yg tali dear.. brand kcl.. wc =)

      Delete
  2. Salam Husna.. utk bhgn puding, telur tu x perlu asing? Mix saja telur putih &kuning?

    ReplyDelete
  3. Salam Husna.. utk bhgn puding, telur tu x perlu asing? Mix saja telur putih &kuning?

    ReplyDelete
  4. Kalau guna serbuk agar2 boleh tak

    ReplyDelete