Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

6 November 2013

RESEPI : kek gulung pandan

Assalamualaikum... 

alhamdulillah.. hari ni 2 muharam.. sekejap jee mase berlalu.. salam maal hijrah. o.k.. hari ni husna nk kongsi resepi kek gulung.. tapi frust jgk laa... sbbnye... kek gulung yg husna buat ni.. x berapa nk menjadi... apepun husna akn cuba buat lagi.. mana tahu kali ke-2 buat menjadi.. kan. InshaaAllah. biase laa first time buat kan.. x semua yg kite buat terus jadi... kne usaha lagi... tp resepi ni dah elok la bg husna.. cuma skill tu kurang... hehe..

kalau korg rase nk cuba buat blh ikut resepi ni... k.. kalau xnk xpe. abaikan... =)


RESEPI KEK GULUNG PANDAN

BAHAN-BAHAN :

-100 g tepung kek/ tepung gandum *diayak
-20 g tepung jagung *diayak
-1 sudu teh baking powder *diayak
-120 g gula castor
-10 g ovalette
-4 biji telur gred A
-1 sudu teh esen vanilla
-60 g mentega dicairkan
-40 g air pandan *satukan
-1 sudu kecil pewarna hijau *satukan
-1 sudu kecil emulco pandan *satukan

CARA PENYEDIAAN :

1.pukul gula castor, esen vanilla, ovalette dan telur sehingga sebati.
2.masukkan bahan-bahan yg telah diayak tadi.. tepung kek, tepung jagung dan baking powder. putar dengan kelajuan tinggi sehingga gebu dalam 5-7 minit.
3.kemudian masukkan air pandan, pewarna hijau dan emulco pandan. pukul dengan kelajuan rendah. sebatikan.
4.tuang mentega cair yg telah suam.. kaup balik guna spatula.
5.asingkan sedikit adunan utk dipaipkan diatas kek.
6.masukkan separuh adunan ke dalam dulang pembakar 8" X 11" yg telah disapu mentega dan dialas baking paper. 
7.adunan yg diasingkan tadi tambah pewarna coklat. paipkan diatas adunan dan lorekkan/ corakkan kek menggunakan lidi.
8.bakar dalam ketuhar yg telah dipanaskan terlebih dahulu pd suhu 170C selama 20 minit, api atas dan bawah.
9.apabila kek sudah masak. keluarkan dari oven. sejukkan selama 5 minit.. baru terbalikkan diatas baking paper. sapu permukaan dengan butter icing.
10.gulung kek tadi perlahan-lahan dengan cermat. bila sejuk dah boleh potong. (husna masukkan dlm peti sejuk dulu, baru potong.

hasilnya...

walaupun kulit kek tertanggal.. yg penting sedap.. cuma kena usaha lagi =)

UNTUK BUTTER ICING

-200 mentega tanpa garam
-200 gula aising *diayak

(putar kedua bahan hingga kembang dan gebu)

3 November 2013

RESEPI : snow cheese cake / kek keju meleleh

Assalamualaikum...

selamat malam sume.. mlm ni xnak cite pnjg lebar sgt.. sbb dah ngantuk... mate dh lebam kes x cukup tido... hadirah selsema, batuk... alhamdulillah x melarat... cume kne pantau sebaiknye... semoga cepat2 sembuh nur hadirah syg.. Amin. skrg mmg musim snow cheese cake/ kek keju meleleh kann... kalau bukak fb fuhlamak byk giler kwn2 update psl kek ni... ternganga mulut duk tgk.. tgk gmbr saje x boleh jadii.. kne try buat jgk.. baru tahu caner rase die.. 

o.k lah, utk peringatan korg nak buat kek ni gune keju brand ni taw.. Anchor 'HIMELT' sesuai sgt utk topping kek cm gini.. 

o.k meh tgk resepi kat bwh ni... =)


JEMPUT LIKE PAGE HUSNA YEE.. TERIMA KASIH =)



RESEPI SHOW CHEESE CAKE / KEK KEJU MELELEH

BAHAN-BAHAN :

UNTUK KEK

-100 g tepung hongkong (husna guna tepung gandum)*
-60 g tepung jagung*
-1 sudu kecil baking powder*
-1 sudu besar ovalette
-100 g gula kastor
-4 biji telur (husna guna telur gred A)
-2 biji kuning telur
-50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
-75 g mentega cair
-sedikit esen vanilla

antara bahan-bahan utk kek.. telur tu jgn lupa cuci bersih-bersih sblm guna taw =)
CARA :

1.ayakkan dahulu bahan yg bertanda *.
2.campur semua bahan di atas kecuali mentega cair. pukul high speed sampai gebu baru masukkan mentega cair.


3.sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dengan sedikit butter.


4.bakar dalam oven pada suhu 150C selama 45minit. guna api atas dan bawah.

sebelum dibakar

selepas dibakar..

UNTUK KRIM

-250 g cream cheese
-120 g susu pekat manis
- 50 ml UHT whipping cream

(satukan ketiga bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)

update : 15/11/2013
HARGA : RM75.00 (BAKERY)
HUSNA BELI YG DH SIAP DIPOTONG/DITIMBANG DALAM RM12.

UNTUK TOPPING

-1 buku HIMELT CHEESE dalam 250g (sesuai untuk snow cheese cake, roti, sandwich, burger dan pelbagai kegunaan kerana ianya adalah 'HEAT STABLE CHEESE')

(parut.. dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan)

CARA PENYEDIAAN :

1.kek yg dimasak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi kepada 2 bahagian, husna bahagikan kepada 2 bahagian guna benang.

2.sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.


3.sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
4.akhir sekali, taburkan HIMELT CHEESE yg telah diparut tadi keseluruh kek sebagai topping.
5.sebelum di makan.. masukkan dalam peti ais dulu yee.. dalam 1-2 jam. lepas tu baru potong.

setelah dipotong...
hasilnye.. kek sgt2 lembut
selamat mencuba !