Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

27 October 2013

RESEPI : trifle

Assalamualaikum...

ptg td g umh mak. sbb mak kol, ckp ad msk perut lembu.. my feveret tuu.. smpai je umh mak bkn intai lauk dulu ke ap.. hehe..mcm biase menuju ke dapor.. perkara petame husna g umh mak.. husna akn buke peti dulu... tetibe.. aikk.. ternampak kek gulung disitu... hehe.. ap lagi... tanye mak dulu sape punye.. mak ckp "bakal menantu bg" hehe.. dlm erti kate lain tunang abg.. bertuahnye akn dpt kkak ipar yg pandai serba serbi nim.. hehe. dh xde org sentuh lg.. husna amik msukkan dlm plastik.. nanti nak bwk balik umh, nak try buat trifle... 

okey.. lepas maghrib bwk dira pegi kedai, beli itu serbuk jeli 2 kotak.. igtkn mahal.. rupenye hanya RM2.20 .. yg asalnye nk beli satu kotak.. terambil 2kotak. hehe.. biase lah.. lumrah org ppuan.. sampai je umh terus start buat. proses nk siapkan trifle ni sgt2 mudah dan sekejap je.. tp disebabkan husna nim ad ank dara yg sudi membantu.. nk jgk die turun ke dapor... jd prosesnye mkn mase ckit yee.. ehehe... budak kecik nim sibuk ckp "comell emm" haha... pandai jee nak bodekk... die kacau mama kt dapor sebab mengamuk x boleh tido... dh makin membesar nim main je yg die tahu.. mule laa time ngantuk nk tido buat perangai.. yg penting jd mama nim kne sabar.... =) 

berbalik kpd resepi yg ingin dikongsikan mlm ni.. husna ikut resepi mama awisy . dan ad ubah2 ckit.. thanks yee mama.. hehe. jom kite tgk bahan2 dan cara penyediaan trifle nim. selamat mencuba !



RESEPI TRIFLE

BAHAN A (lapisan kek)

-1 swiss roll (husna guna perisa pandan) : potong setebal 1cm susun ke dasar mangkuk.. kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk. tekan2 sikit supaya padat. siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll. tujuan supaya lapisan kek agak moist. ketepikan.



update : kalau nak buat kek sendiri.. boleh ikut resepi mat gebu .

BAHAN KEK SPONGE

-200 g tepung optima (instant cake flour)
-3 biji telur gred B
-50 g mentega, cair dan sejukkan
-50 ml susu segar
-1 sudu kecil esen vanilla

CARA PENYEDIAAN : satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dlm mesin kek, putar pd kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pd kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat.masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. tuang dlm loyang 12" X 12" yg telah dialas kertas minyak dan bakar pd suhu 180c selama 20-25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). sejukkan ats jaringan bila kek masak.

BAHAN B (kastard)

-1 tin susu sejat
-250ml atau 1/2 tin air/ air koktel dalam tin
-4 sudu besar tepung kastard
-3 sudu besar gula pasir
-1 sudu kecil esen vanilla

CARA MEMASAK KASTARD : campur semua bahan dalam periuk dan kacau dulu bagi tepung kastard larut kemudian baru nyalakan api dan terus kacau sampai kuah kastard menjadi pekat dan likat. terus tutup api dan kacau perlahan-lahan bila dah suam sikit baru tuangkan keatas kek td. kuah kastard mesti dikacau masa proses memasaknya, kalau x nanti kuah akan jd berketul-ketul. susun buah koktel ke atas adunan sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung. sejukkan sebentar.

kacau sebati.. masak ats api sederhana
kuah kastard dah likat dan pekat, tutup api
letak buah koktel atas kastard.. buah je taw. air koktel jgn.. 

BAHAN C 

(serbuk jeli perisa strawberi)

bancuh jelly crystal mengikut arahan yg diberikan dibelakang kotak..
 1 kotak jelly crystal bersama 400ml air.

selepas siap dibancuh. tuangkan secara perlahan-lahan guna senduk ceduk jeli dan tuangkan ke atas buah koktel sampai habis.

biarkan jeli sejuk dan mengeras sikit dan bleh la dimasukkan dlm peti sejuk, bila jeli dah keras boleh la dimakan. =)

siap.. masukkan dlm peti. sedap dimakan sejuk

No comments:

Post a Comment