Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

29 October 2013

cara nak setup modem ZyXEL TM


Assalamualaikum...

o.k... entri kali ni bukan cerita psl resepi ke ap.. entri kali ni cerita psl cara nak pasang modem baru.. kalau korg pernah guna modem lame, nk tukar baru atau modem korg terbakar time hujan lebat kilat menyambar sbb lupa nk tutup suis. untuk setup modem tm.. korg kena tahu streamyx id ngn password korg. kalau lupa.. korg boleh kol 100 .. nanti die akn tolong carikan dan bagitahu semua tu. o.k lepas korg dh tahu id streamyx ngn password tu dh boleh search web browser ni http://192.168.1.1 atau klik disini masukkan username dan password. 


lepas korg dh siap login akan kuar STEP 1 internet/ wireless setup.. korg isi streamyx user name (id streamyx)  ngn streamyx password tu.. contoh streamyx user name abc123@streamyx.. o.k lepas dah isi korg tekan next.


STEP 2 wireless lan.. korg isi network name (SSID) tu jgn guna nama yg sama mcm sebelum ni.. tukar yg baru. then, masukkan security mode tu (password) 13 angka/ digit dan tekan next.


o.k selesai.. dah boleh tekan butang 'finish' .korg boleh test korg punye internet connection, caranya senang.. korg cume perlu try google/ guna internet.. bila dh boleh digunakan, korg dh boleh cabut wayar kable yg disambung ke laptop/ komputer tu.


kalau susah sgt nak buat, dail je 100.. mintak tolong die ajarkan pom boleh... hehe.. cume mkn mase lame ckit.. sbb kite perlu berkomunikasi dlm telefon sehingga selesai semuanya.

No comments:

Post a Comment